Meny Stäng

Avsatta generaldirektörer fortsätter att tjäna pengar

Igår avsattes Christina Lungets som Generaldirektör för Tillväxtverket. Men eftersom att tjänsten är ”lovad” att fortgå fram till 2015 så får hon lön till dess och andra arbetsuppgifter.

Förutom att det ska betalas lön till henne så finns det enligt Dagens Industri ytterligare sex stycken som ska ha lön efter att dom har blivit avsatta. Alltså totalt sju stycken. Kostnaden uppgår till 13 miljoner kronor. Kom då ihåg att detta endast är generaldirektörer och inte inräknat alla gamla kommunalråd och andra politiker som vi avlönar i många år ibland ända till penion.

Igår på twitter skriver Malin Appelgren, som enligt hennes profil är kommunalråd och landstingspolitiker, ” Den här förvåningen över avtalen för GD? Hur ska man rekrytera till så utsatta jobb om ingen trygghet erbjuds? Men visst, tre år väl långt.” Malin säger vidare att det annars inte skulle gå att rekrytera bra personal då dom ibland offras för att skydda politiken.

För mig är det obegripligt att någon kan garanteras ett jobb så länge. Självklart ska personen ha lön under en viss period efter som en uppsägningslön. Men det måste vara som för oss andra i detta land som är anställda någon rim och reson i det. Inte tre år! För en sådan som mig gäller det ju inte alls. Jag är egenföretagare och har inga sådana rättigheter. Hon skriver vidare i ett svar till mig ”men vilka lämnar allt de har för en osäker anställning?” Jag svarar: ”Alla som startar eget lämnar för osäker ”anställning” där vi dessutom inte vet om vi får någon lön!” Då får jag svaret: ”bra och modigt! Men när regering raggar GD måste trygga villkor erbjudas, det tror jag trots allt.”

Vad är det som gör att vi har sådan olika syn på hur länge man ska få betalt för dom ”risker” vi tar? Vad är det som gör att jag anser att systemet som gör att vi betalar 13 miljoner per år för sådana som inte gör det jobb dom anställdes till från början är galet mycket pengar. Pengar som jag som företagare skulle vilja att vi gjorde annat för. Men som hon och Sten Hechschner (läs DI artikeln) tycker att det är rimligt att det ska vara så för att det ska gå att rekrytera bra folk.
Är det för att jag aldrig varit politiker och inte förstår att folk ska ”skyddas” i tre år. Eller är det för att dom aldrig varit företagare och fått borgat för lån och i perioder inte kunna tagit ut lön?
/Madeleine Böhnke

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *