Meny Stäng

Företagare hamnar inte alltid hos fogden men…

Idag var det ett reportage om alla företag som startade 2010 har 1 500 företag gått i konkurs varav en fjärdedel av dom hamnar hos kronofogden.

Företagare hamnar hos kronofogden

Efter att ha lyssnat på reportaget idag så kan jag inte låta bli att fundera på många av oss andra som inte har gått i konkurs och inte har skulder hos kronofogden eller dom som har gjort konkurs och har skulder hos andra än kronofogden. Vi ingår inte i statistiken vi som har sparat och även lånat pengar för att starta våra företag. Då menar jag inte från banken utan pengar som vi har lånat av familj/vänner eller belånat huset för att kunna starta det företag vi idag driver. Om någon som har gjort konkurs men lånat pengar på annat håll går i konkurs så ingår vi inte i statistiken.

För egen del sål krävde banken att jag skulle gå in med 200 000 när jag startade mitt först företag att för att banken tillsammans med Almi skulle låna mig resten. Jag hade en del av det men den andra delen var mina föräldrar snäll och lånade mig. Som tur var så gick det bolaget bra så jag kunde på kort tid lämna tillbaks pengarna till mina föräldrar.

En annan del som inte syns i statistiken är att det är inte alla år som företaget går bra så det innebär att vi som äger företagen står sist på lönelistan. Det kan både vara så att bolaget går dåligt och att vi som äger inte kan ta ut lön men det kan också vara så att företag inte har någon likviditet som gör att det finns inte pengar att ta ut från kontot.

Detta ingick inte i reportaget idag men hade varit intressant med en sådan undersökning också. Vi är många företagare som sliter hårt i vardagen för att få ihop ekonomi, familj och det sociala livet.

Men det är trots allt värt det tycker jag fortfarande. Det är kul att driva sitt eget företag och utveckla verksamheten tillsammans med personalen!

/Madeleine Böhnke

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *