Meny Stäng

Företagarna Bollnäs – så var det

Efter 5,5 år lämnade jag i februari posten som ordförande för Företagarna Bollnäs.

Jag är stolt över det vi har gjort från förenings håll. Det har funnits många utmaningar under dessa åren. Vi satte tidigt målet att driva frågan om dom kommunala sportanläggningarna och hemtjänsten.

Sporhallsfrågan är tyvärr inte i mål än. Däremot så har vi lyckats få delar av dom styrande att folkhälsa inte är en sportanläggning som gör det som privata företag kan göra. Folkhälsa är t ex bra gång och cykelvägar, längdspår. INTE att erbjuda PT (personlig tränare) och kostrådgivning (det finns på sjukhuset och andra ställen) eller 50 kg hantlar. Få personer kör med 50 kg hantlar…

Hemtjänst drev vi hårt första åren. Tyvärr så var frågan svår att driva vidare efter att dom privata alternativen lades ner för att ersättningen var för låt från kommunen. Den var t o m oförskämt låg. Utöver det så var inte privata hemtjänster välkomna mer än på papperet vilket gjorde att dom som sökte hemtjänst via kommunen inte fick ta del av dom bra företag som då fanns.

Jag när Fabian Bengtsson, ordförande för Företagarna, var till Bollnäs och föreläste. Otroligt nöjd att nått målet att få han att komma till Bollnäs!

 

Det största problemet har varit att få våra styrande att vilja ha dialog med oss. Det var nämligen inget dom som satt förra mandatperioden ville. För utan dialog är det svårt att dela med sig av kunskap och erfarenhet både från vårt håll men också från kommunens håll.  Det tog ett val och delvis byte av de styrande i vår kommun för att den dörren skulle öppnas. Att få till svar av en högt uppsatt politiker ”Om vi pratar med er i Företagarna så måste vi prata med alla andra också så som väg-, fiskeföreningar.”

Att vi som organisation för att driva frågor som berör Företagare framåt och att det är samma som att prata med väg-, fiskeföreningar är helt absurt. Det jag menar är att när det gäller väg- och fiskefrågor DÅ pratar man med dom. När det gäller frågor som rör alla företagare oavsett bransch. DÅ är vi en ypperlig förening att prata med. Vi har medlemmar från olika branscher som vi kan kontakta när kunskapen inte finns i styrelsen. Men att tro att väg- och fiskeföreningarna vill sitta med och prata sådant som är övergripande är rent ut sagt korkat. Då hade dom engagerat sig i Företagarna eller annan förening som rör företagande. Som tur är blev det andra röstsiffror i vår kommun valet 2022 och den konstellationen beslutade att det ska finnas ett företagsråd. Vilket Företagarna i Bollnäs efterfrågade redan förra valet. För hur vi än vänder och vridet på det så är det dom mindre företagen som skapar arbetstillfällen, den numera igenkända #4av5jobb innebär precis det. Att fyra av fem jobb skapas av småföretagare. Så även om politiken fortsätter att rikta in sig på våra bjässar i landet så är det inte där arbetstillfällena skapas. Dom som sedan ger inkomst till stat, region och kommun att fördela till våra invånare!

Att sitta i juryn och sedan dela ut priset till årets företagare i Bollnäs har varit ett av de roligaste uppdragen att få göra.

Hur blev jag engagerad i Företagarna Bollnäs styrelse?

Året var 2017 och dåvarande styrelse i Bollnäs hade bestämt att föreningen i Bollnäs skulle läggas ner. Tillsammans med Annelie Svensson på Ryter kommunikationsbyrå, en annan medlem i Företagarna Bollnäs, satte vi full fart för att detta inte skulle ske. Från att jag blev företagare 2007 har jag varit medlem och att det inte skulle finnas en lokalförening var inget jag ville skulle ske. Efter mycket arbete och med stöd från Företagarna Riks så räddade vi föreningen i Bollnäs. Som så ofta, höjer man rösten så får man ta ansvar och det valde jag att göra och blev vald till ordförande för föreningen. Vilket jag inte ångrade under dessa år. Det har varit både roligt, frustrerande, irriterande och energigivande att vara en av styrelsemedlemmarna. Den styrelsen som jag tillsammans med min parhäst Annelie Svensson fick till är något jag alltid kommer att vara stolt över. Det blev en bra mix av personer. Vi nådde också det kanske viktigaste målet – att ha roligt! Det kan låta konstigt. Vår syn på det var att vi kommer inte orka driva viktiga frågor, lägga den tid som krävs för att nätverka in oss i politiken och få politikerna att förstå oss företagares syn och upplevelser på beslut som ska fattas, utveckla föreningen utanför den tid vi redan la på våra företag om vi inte hade roligt. Och nog hade vi roligt allt även om det också kostade en del grå hårstrån.

Jag vill rikta det största av tack till dig Annelie för den resa vi startade och sedan gjorde tillsammans. När du sedan klev av så hade föreningen en bra grund som gjorde det kul att fortsätta även utan dig. Även om jag saknade dig varje dag efter du lämnade styrelsen.

Tack till er andra i styrelsen för att ni bidrog till det vi skapade. Vi gjorde det tillsammans!

Tack till er på Företagarna riks för den support ni ger oss lokalföreningar. Utan er hade det varit otroligt mycket svårare för oss att skapa det vi skapade.

Här intervjuar jag Fabian Bengtsson på en konferens med alla förtroendevalda.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *