Meny Stäng

Från dröm till mål till handling

Efter femte klass åkte jag med min familj till USA för att hälsa på släktingar och besöka bl a Sea World i Florida. Det finna många minnen från den resan än idag. Ett av dom starkaste är späckhuggarna. Det året hade det även fötts en späckhuggare på Sea World och jag minns att jag köpte ett gosedjur som såg ut som en späckhuggare med en liten späckhuggarbäbis fastsatt på den. Sedan den dagen har jag varit fascinerad av dessa enorma djur som blir mellan 7 och 8,5 meter långa och väger 3-4 ton. Jag minns att jag gjorde skolarbeten om dessa djur.

Det är alltså länge sedan min dröm om att se dessa djur i verkligheten började gro i mig. För två år sedan flyttade jag drömmen till att sätta som mål att jag skulle åka och kolla på dom i norra Norge dit dom kommer mellan december och början av februari varje år. Mitt mål var att ge mig själv det i 40-års present förra året. Men då mitt förra år var tufft ekonomiskt så fanns det inget utrymme för att göra resan då. Målet att se späckhuggarna fanns ändå kvar. Detta år fanns pengarna men då jag inte kan vara borta från jobbet under december månad och i januari/februari ska jag flytta så såg det ett tag ut som att jag inte skulle få till det i år heller. Men till slut föll alla pusselbitar på plats och i januari sätter sig jag och sonen på ett tåg tillsammans med två vänner på ett tåg som ska ta oss till Narvik och vidare till Tysfjorden för att få se späckhuggare.

Späckhuggare

Det är från Tysfjorden som vår dagsutflykt utgår. På kvällen före hålls ett föredrag om späckhuggare och dagen efter tidigt på morgonen så sker avresan till den plats där gummibåten ska ta oss ut och få se dom stora fantastiska djuren. Det är så klart ingen garanti att vi kommer att få se dom men jag utgår från att vi kommer få göra det och ingen annan tanke finns i mitt huvud än att så kommer det att bli.

Som jag har längtat och drömt om denna resa. Nu är det snart dags!

Bilden: ”Killerwhales jumping” av Robert Pittman – NOAA (http://www.afsc.noaa.gov/Quarterly/amj2005/divrptsNMML3.htm]). Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Killerwhales_jumping.jpg#/media/File:Killerwhales_jumping.jpg

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *