Meny Stäng

Om du har viljan så finns det ett jobb till dig!

”Visst har du bjudit in mig för att prata med dom arbetslösa för att jag är den jag är?”

Hon svarar: ”Självklart, dom behöver höra!”

Jag var alltså inbjuden för att föreläsa för arbetslösa för att från min roll som företagare/arbetsgivare berätta om hur dom kan bli anställda framöver. Och dom som känner mig vet att jag är rak, väldigt rak!

Så jag inleder och jag vet att det provocerar bara att höra orden:

”Det finns ett jobb för ALLA, det gör det verkligen. Och jag tror verkligen att så är fallet men för det krävs VILJA!” Jag tryckte på viljan flera gånger under den timme som jag pratade med gruppen. För om inte viljan finns då finns heller inget jobb. Dessutom har en arbetslös inte rätten och välja jobb. Dom jobb som erbjuds är dom jobb som du får söka även om det inte är det jobb du drömmer om.

För att få dom att förstå hur hårt en del arbetar för att nå sina mål så tog jag exempel från vänner till mig som jobbar massor, många timmar per dygn, 7 dagar i veckan. Alla pallar inte det sa jag. Då sträcker en upp handen och säger att jag inte vet något om dom i rummet och att jag kränker folk med mitt sätt att prata. Personen säger också att det är olagligt att jobba så mycket. Mitt svar är självklart ”Nej, det är lagligt.” Hon fortsätter med att det är olagligt. En annan instämmer och säger att det är det i dens bransch. Min känsla säger att personen menar lastbilschaufförer. Jag är insatt i den branschen vad gäller kör och vilotider, så jag svarar:

”Nej, det är inte olagligt att jobba många timmar för en lastbilschaufför. Men kör och vilotiderna begränsar hur mycket du får köra lastbil. Men du får köra förbil och sedan köra lastbil eller ta ditt andra skift på Mc Donalds när du har kört klart för dagen. DET är lagligt!”

Det är brist på lastbilschaufförer i Sverige så jag säger till personen och att hen då har en bra chans att hitta ett jobb. Personen svarar då ”Nej, för många fuskar med kör och vilotiderna så det finns inte mycket jobb. Och det mesta är jobb att köra ut paket och dom företagen är så snåla så dom har inte elpallyftar så då sliter man ut kroppen.”

Här någonstans så kan jag än en gång känna att det är en anledning till att en del inte tar sig in på arbetsmarknaden utan förblir arbetslösa. Men jag svarar ändå ”fast om du tar ett jobb och kör ut paket så kan du om 1-2 år söka dig vidare till ditt drömjobb som lastbilschaufför, vad det nu är.” Allt för att hitta lösningar på ett tänk som för mig är sorgligt. Då får jag till svar ”Fast jag vill nog inte köra lastbil utan jobba som svetsare.” Jag igen ”Det är ju kanon, för där är det med brist på folk att anställa.” Får då till svar att den som bjudit in mig som är hens handledare väntar på svar om en utbildning och hon har inte återkopplat om det då hon varit på semester och hen sjuk i några veckor. Än en gång så läggs felet hos någon annan än att personen själv tar ansvar för det den vill göra.

När vi sedan avslutar kommer en av dom andra som varit med fram till mig och säger att den gillade mitt sätt att uttrycka mig om att varje morgon dela upp dagen och t ex tänka att man har lyckats av att bara kliva ur sängen. Personen berättar att hen har haft en del tuffa år i livet. Samma person har inom loppet av bara några veckor varit på tre anställningsintervjuer. Den personen kommer inte att vara arbetslös länge till är min övertygelse då den letade ljuspunkter i det jag sa istället för som dom jag berättat om ovan som letade fel i det jag sa och fel hos eventuella arbetsgivare.

Så varför en del aldrig är arbetslös och andra inte så är jag tillbaks till att det sitter i VILJAN. För den som har ont i viljan kommer att fortsätta att vara arbetslös!

Liknande inlägg

2 kommentarer

  1. Danny

    Väldigt väldigt sant. Det finns alltför många som inte har något driv att komma framåt så de blir sittandes på sin plats och blir omåkta av samtiden. Men tur är väl att a-kassan finns så de klarar ett uppehälle betalt av oss andra som i vår tur kan driva upp våra löner tack vare brist på personal!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *