Meny Stäng

Sonen har idag bakat bröd för att tjäna en slant

För några veckor sedan var jag och sonen in på en leksaksaffär. Han skulle då få köpa något för sina pengar som han fått bl a i julklapp. Väl där så kan man säga att det finns fler än en sak som en 5-åring vill ha. En radiostyrd båt kom högst upp på önskelistan tillsammans med legopolisset. Jag påpekade för sonen att det var is på sjöarna så han kunde inte köra med den radiostyrda båten på ett bra tag. Han valde då legopolissetet. Sen kom funderingarna på hur han skulle kunna tjäna ihop till en radiostyrd båt. Han hade då hört oss vuxna prata om hur några släktingar hade sålt färskpressad apelsinjuice i sitt bostadsområde för att tjäna ihop pengar. Så det skulle han också göra. För att vänta till juli när sonen fyller år tyckte han var alldeles för långt bort. Så efter lite funderingar och resonerande landade det i att han skulle med min hjälp kunna baka bröd och leverera lördag eller söndag morgon.

Nu i helgen blev det premiär. Jag anser att ska barn sälja saker oavsett om det är som i detta fall att tjäna pengar till sig själv eller till en förening så ska barnen fråga runt till ev köpare. Det är dom som ska ha pengarna och då ska dom ta ansvar för det med.Men en 5-åring är inte alltid så väldigt tydlig när dom ska berätta något så jag gjorde ett församtal till en vän som sonen sedan skulle ringa till. Berättade storyn för min kompis utan att sonen hörde. Jag sa också att den här första gången så bjöd jag på frallorna men det vet inte sonen. Detta för att få min kompis att säga ja (det hade hon gjort ändå det vet jag för hon är sådan toppen kompis) och för att sonen ska förstå att det går att tjäna pengar på att göra saker. Sedan gick jag till sonen och sa att han måste nu ringa för att veta om dom ville köpa och om hur många frallor dom ville ha. Så det gjorde sonen och vännen var snäll och beställde 11 st frallor.

Så igår kväll satte vi en deg på kalljäsning. I morse gick vi upp strax före 7 och satte igång ugnen och bakade frallor av degen vi satt på jäsning igår. När dom var gräddade och klara la vi dom i en korg och skjutsade till kompisen och ställde dom på bron där. 5 kr/fralla kostade det och jag smög dit 55 kr som sonen fick. Han sken som en sol och skulle genast hem för att räkna hur mycket pengar han nu hade inklusive det han hade kvar sedan sist för att se om det skulle räcka till den radiostyrda båten. Denna gång fick han behålla alla pengarna. Men han vet att om han vill göra det fler gånger så kommer han och att få betala ingredienser och lite kostnader för att skjutsa ut brödet till kunderna.

IMG_5526[1]

Så nu har jag en son som har insett att om han vill ha något så kan man tjäna ihop pengar genom att ex baka bröd och sälja. Det ska bli intressant att se om han vill göra om det någon gång framöver.

 

 

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *