Meny Stäng

Hur jobbar arbetsförmedlingen?

Tyvärr är mina erfarenheter av hur arbetsförmedlingen jobbar inte på topp just nu.

I höstas så hörde jag av mig till dom och önskade att få en praktikant. Min tanke var att få någon som kan vara oss behjälplig att börja göra iordning vår nya webshop. Redan vid den kontakten meddelade jag att jag inte har för avsikt att anställa personen just nu. Men att om allt rullar på så kommer vi att behöva en person på sikt. Det jag erbjuder personen är att lära sig mer om e-handel som är en framtidsbransch och jag har dessutom ett stort kontaktnät så om personen är bra så kan jag tipsa andra om han/henne för att kunna få ett jobb.

Efter 1-2 veckor från första kontakt med arbetsförmedlingen ringer jag dom och frågar om dom har lagt ut något för jag har inte hört av någon. Jag trodde i min enfald att personer ville ut på praktik för att lära mer och på så sätt få nya erfarenheter och kontakter som kan leda till jobb. Som svar av arbetsförmedlingen får jag att dom inte lägger ut praktikmöjligheter men att dom som jobbar på arbetsförmedlingen ser dom och kan tipsa om det.

Ca 3 veckor från första kontakt fick jag en som hörde av sig. Hon sa att hon var intresserad och jag bad henne maila mig lite uppgifter så skulle jag återkomma. Inget mail kom. Sedan gick det ytterligare 1-2 veckor och ytterligare en person hörde av sig. Samma denna gång.  Tredje personen hörde av sig efter ca 6 v från att jag kontaktade arbetsförmedlingen. Det var en en ung tjej som var intresserad och driven. Hon mailade och för henne var det deltid som var aktuellt. När jag får papperna från arbetsförmedlingen så står det heltid. När jag påpekar det för arbetsförmedlingen får jag till svar att dom skriver så. För att jag inte ska få problem så ber jag om en underskrift av arbetsförmedlingen på ett papper som jag skrev att det var deltid hon skulle jobba. Jag frågar också om jag ska fylla i någon närvaro men det ska jag inte får jag till svar.

Tyvärr blev praktikanten sjuk och idag ca 3-4 veckor senare ringer jag idag till arbetsförmedlingen för att höra vad som händer. Tyvärr var inte rätt person på plats så dom ska ringa upp mig imorgon.

Min mening med detta är att uppmärksamma på ett systemfel. Vi har många arbetslösa i vårt land som skulle öka sina möjligheter till arbete om dom kom ut på praktik.  Vissa av er kommer säga att jag utnyttjar arbetskraft som borde anställas. Men jag har inte ekonomi att anställa en person nu men om webshopen går bra så kommer jag att kunna göra det.

Nästa systemfel är att ingen hör av sig till mig från arbetsförmedlingen och berättar vad som händer. Ingen ber mig fylla i någon närvaro. Om vi leker med tanken, inte sagt att det är så i detta fall då jag inte har någon uppgift på hur det var i detta fall, så kan alltså en person ha praktik och inte infinna sig på praktikplatsen och ändå få ersättning. För arbetsförmedlingen ber mig inte att lämna några uppgifter till dom.

Så hur jobbar arbetsförmedlingen?

/Madeleine Böhnke

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *