Meny Stäng

Är allt sant?

Härom kvällen på tv var det ett program som handlade om mindre orter som det har kommit ett större antal flyktingar till. Invånarna var många som inte gillade det. Det spreds mun mot mun metoden att kriminalitetn ökade. Bl a sas det att ”dom hoppade in i lastbilarna när dessa lossade på ica och stal varor ur dem”. Det visade sig efter att journalisterna hade pratat med polisen att det inte hade varit någon ökad kriminalitet som gick att koppla till dom nyanlända flyktingarna. Ica hade heller inte upplevt några problem.

Idag i tidningen Ljusnan kommer ytterligare ett exempel på hur snabbt ryktesspridningen går. I detta fall är det en bild på en bil som sägs stjäla hundar för att nyttja i hundkamper, ”En välkänd myt ligger bakom hundstölder”. Det inlägget har delats av närmare 18 000 personer. Nu säger polisen att de ”inte sett något som tyder på organiserade stölder av hundar”. Skrämmande att vi idag utan eftertanke bara delar ett facebook inlägg vidare utan att kolla om det stämmer. Eller för den delen berättar vidare saker som bara är rykten.

Tidigare i veckan var det, Varghatare utan bössa uthängd, ett reportage om hur en person har blivit uthängd på en sida där dom hänger ut varghatare. Jag känner mamman till killen en av killarna som har blivit uthängd och fick höra om det i förra veckan. Det är skrämmande hur lätt det är idag att bli anklagad för något som man ej har gjort sig skyldig till. Med dagens sociala medier går det som en löpeld och kan i vissa fall skapa stora problem för den som drabbas.

Så tänk till nästa gång du är på väg att dela något på facebook eller snacka om något som du inte har riktig fakta om så slipper oskyldiga människor drabbas.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *