Meny Stäng

Får min son ha rosa stövlar?

Jag tycker att många gånger så är detta med att vi formas olika för hur vi blir behandlade går till överdrift. Min son är 4 år gammal. Hans pappa har åkeri och sonen älskar så klart lastbilar, traktorer och grävare. Om sonen varit en tjej så kanske det hade varit lika det vet jag inte. Men möjligheten är stor. Men däremot så finns det en lång tradition i oss där vi tjejer har tagit hand om det mesta i hemmet och mannen har varit den som sett till att maten har kommit till hemmen. Vi är olika och kommer alltid att vara och det tycker jag är ok. Jag har inget emot att min sambo ser till att det är skottat och jag går in och lagar mat.

Men ibland måste vi också se över våra egna fördomar och inte låta dom föras över på våra barn för att ändå ge barnen en bra start i livet.

Veckan som gick så hade Lidel ett reklamblad där dom sålde fodrade gummistövlar för 99 kr paret. På bilden var det bland annat rosa, gröna och blå gummistövlar. Jag frågade sonen vilken färg han ville ha. Han svarade: ”Dom ljusrosa vill jag ha.” Så när jag åkte till Lidel så köpte jag rosa gummistövlar till sonen. Fördomsfullt köpte jag ett par gröna till kompisens son som bett mig att köpa ett par till han med. Färg spelade ingen roll.

Väl hemma var sonen glad för att jag köpt rosa gummistövlar så han tog bort lapparna på dom och provade dom. Sen säger han fortfarande glatt: ”Dom kommer skratta åt mig på dagis mamma.” Varför det frågar jag: ”För det är tjejer som ska ha rosa och inte killar. Killar ska ha blått”. Som mamma försöker jag då förklara att han visst kan ha rosa gummistövlar. Han frågar: ”Går det att byta”. ”Nej, svarar jag för vi ha klippt bort lapparna på dom”. Han accepterar det.

Nu återstår att se om jag kommer tycka synd om honom och få köpa nya gummistövlar till min son för att dom andra skrattar åt han eller om han kommer ha dessa. Eller om han i framtiden inte kommer våga ha rosa stövlar eller andra kläder förens han blivit så vuxen att han vågar vara den han vill och inte den som andra tvingar på honom.

Idag var det en på twitter som skrev: ”Bara timmar kvar innan filmen som alla borde se försvinner från svtplay: Bully. Se den innan det är försent. svtplay.se/video/316409/b…

Jag tittade på inledningen och tårarna rann nerför kinden på mig. Jag ska försöka se hela ikväll innan den försvinner från svtplay. Men genom att bara se inledningen så kan jag ändå känna att vi vuxna måste sluta förmedla fördomar till våra barn. Våga visa och vara förebilder att det är ok att inte vara som alla andra. Det är dom som sticker ut som kommer att bidra med utveckling framöver. Så sluta nu att sprida fördomar till våra barn men sluta också att sprida osanningar som vi vuxna också är bra på.

 

/Madeleine Böhnke

 

Liknande inlägg

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *