Meny Stäng

Arbetsplatser skapas utifrån ett behov och inte utifrån villkor av personalen

I veckan var det en artikel i lokaltidningen om att kommunens omsorgsanställda nu ska delas in i tre semesterperioder och att personalen planerar en manifestation för dom är upprörda.
Det stog på webben att någon hade bokat en resa och personen undrande nu hur det skulle bli med den.
Jag blir förbannad när jag läser detta. Arbetstillfällen skapas för att någon behöver en tjänst eller en sak. Inte för att personalen ska få ha semester på sina villkor.
Anledningen till att det ska göras om är enligt tidningen att ”vi har fått signaler på personalens arbetsmiljö och kvaliteten på omvårdnaden.” Det betyder alltså att personalen inte tycker att det har fungerat bra tidigare år med vikarier m.m under sommaren. Nu gör man något åt det och dom anställda blir sura. Nästa del är att semestrarna är inte godkända än så har man bokat en resa har man inte ansökt om ledigt än. Vi lever i en föränderlig värld där det i större bolag organiseras om var och vartannat år. Det borde även gälla kommuner. Särskilt Bollnäs som går på knä rent ekonomiskt.
Gissningsvis är majoriteten av dessa anställda medlem i facket. Men även om man inte är det har vi en semesterlag i Sverige som säger att man har rätt till fyra veckor sammanhängande under juni, juli eller augusti. Den ger arbetsgivaren möjlighet att välja när för att anpassa till den arbetsplats det gäller.

Att dom som har barn vill vara ledig med sina barn har jag full förståelse för. Men då kan man göra som dom gör i Tyskland. Dom med barn semester när barnen är lediga och dom utan får ta när det är skolperioder.

Jag som driver eget företag med ett fåtal anställda anpassar min semester efter när personalen vill vara ledig. Det betyder att jag stänger verksamheten under två veckor fast jag egentligen vill ha öppet. Annars kan jag inte ta semester. Sedan tar jag endast tre veckor för att anpassa till jobbet. Under min semester kollar jag av samtliga anställdas mail och har telefonen vidarekopplad till mobilen för att serva våra kunder på bästa sätt. Allt för att vi ska ha kvar våra kunder och kunna tjäna pengar så löner kan betalas.
Så ni som gnäller fundera på om det inte är så att detta är bra för både er och dom som ni hjälper i era jobb.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *