Meny Stäng

Jordanien – en oas i koset

Från juldagen till nyårsdagen fick jag förmånen att bli bjuden på en vecka semester i Aqaba, Jordanien av min särbo.
Särbon åker varje år och dyker en vecka så valet på Jordanien var för att han inte har varit där tidigare. Min kunskap om Jordanien var så gott som obefintlig före denna semester. Jag hade före avresan inte läst på något alls om landet utan satte som mål att ta det lugnt och njuta av ledigheten.
Veckan i Jordanien var helt fantastisk på många sätt. Tänk att mitt bland alla krig och motsättningar så ligger ett land som lever i fred och ett lagom tempo. Dom är inte intressant att kriga med då det inte finns någon olja i landet som en jordanier själv sa.
Jordanien har ca 6,5 miljoner invånare och ca 3 miljoner flyktingar. Omkring 75-80 % är muslimer och övriga kristna. Människorna är vänliga och upplevelsemässigt så vill dom gott och dom lever i ett lugnt tempo och verkar ta dagarna som dom kommer.
Landet består av 90 % öken och dom har en liten del av sitt land gränsande till Röda havet och där ligger staden Aqaba.

Jordanien karta

I detta land fick jag uppleva några underbara saker.

Det var här som jag fick prova att dyka och snorkla för första gången och det var en fantastisk värld bara några meter under ytan. Ett lugn som gör att man glömmer bort allt annat för en stund och bara njuter av det man ser.

Jag dyker i Jordanien
Jag dyker i Jordanien

Jordanien gränsar till Döda havet som består av 30 % salt. Som jämförelse så innehåller världshaven ca 3,5 % salt. När man går ner i vattnet i Döda havet så är det en verkligt annorlunda upplevelse. Första metrarna är det som saltklippor, alltså salt som har stelnat och blivit som sten. Efter det blev det sand och sedan när det blev än djupare så man inte bottnade så märkte man det inte för man flöt som en kork. Ja precis så konstigt är det. Bilden här ser det ut som jag sitter på något men jag flyter som ett flöte.

Madeleine badar i Döda havet
Jag badar i Döda havet

En dag hyrde vi en taxi med chaufför och åkte för att se världsarvet Petra som låg 2 timmars bilresa från Aqaba. Petra är en stad som har grävts ut ur bergen som är av sand och det var otroligt mäktigt. Petra upptogs på Unescos världsarvslista 1985 och 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk. Helt klart värt ett besök.

IMG_9673

Elefant utgrävd i sandbergen
Elefant utgrävd i sandbergen

Efter Petra begav vi oss till Wadi Rum som är ett stort område som består av vacker röd sand och sandsten och granitklippor i många olika färger. Här blev vi skjutsade runt sittandes på flaket på en pick-up. Men vi stannade till och bytte färdmedel till kamel också.  En rolig och annorlunda upplevelse. Dagen avslutades med solnedegång i Wadi Rum. Fantastiskt vackert.

Vackra Wadi rum
Vackra Wadi rum
Rider kamel i Wadi Rum
Jag rider kamel i Wadi Rum

Så veckan var inte som jag gissar att dom flesta förknippar en vecka i solen då man ligger på en sandstrand och badar när det blir för varmt. Hit rekommenderar jag dig att åka om du vill kombinera badandet och avkopplingen med upplevelser och njuta av det fantastiska landskapet och dom vänliga invånarna.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *