Meny Stäng

Bruten fot kostar också arbetsgivaren sjuklön

Idag står det i Svenska Dagbladet att KD vill slopa andra sjuklöneveckan för arbetsgivaren. Idag betalar arbetsgivaren lön under dom första två veckorna som den anställda är sjuk.

Som vanligt delar inte alla partiet åsikter om förändringar. I artikeln säger:
FP:s ekonomipolitiske talesperson Carl B Hamilton:

”- Det är väldigt viktigt att arbetsgivarna ska ha ett tydligt motiv, incitament, till att sköta hälsofrågorna på arbetsplatsen”

Det har han helt rätt i. Om det beror på arbetsplatsen så tycker jag att det är rimligt att jag som arbetsgivare betalar. Men ofta beror det inte på oss arbetsgivare.
Det han missar är att jag som arbetsgivare betalar sjuklön oavsett om min personal brutit foten i skidbacken, krockat med bilen eller om arbetsmiljön och arbetsvillkoren är dåliga.

Förutom lönen till den sjukskrivne som ska betalas måste jag betala någon annan person för att få arbetsuppgifterna gjorda. Beroende på vilken arbetsuppgift det är så är extra personalen kanske inte lika erfaren som gör att uppgiften dessutom tar längre tid. Vilket gör det än dyrare när ordinarie personal är borta.

Jag ser gärna att man ändrar dessa regler då det är mycket kostsamt för oss arbetsgivare. Enligt artikeln har Stefan Löven, S, tidigare sagt att det skulle kosta staten 1,5 miljard/år att skrota andra veckans sjuklön. Alltså en kostnad som idag ligger på oss arbetsgivare.

/Madeleine Böhnke

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *