Meny Stäng

Har små företag råd med en föräldraledig anställd?

Det känns som vi små företag (färre än 10 anställda) helt glöms bort i debatten av lagar och riktlinjer. Senast idag pratade jag med kollegorna på jobbet om föräldraledighet och när jag på kvällen var och badade med sonen så kom frågan upp igen då en pappa där skulle vara pappaledig i fyra månader, han jobbade på en industri.

Är det möjligt att i alla företag, även små, att ha en person som går på föräldraledighet? Jag önskar att jag kunde svara ja på den men det kan jag inte. För mig som driver ett företag med två anställda plus mig skulle en föräldraledighet på några månader kunna innebära konkurs. Nu har jag förmånen att ha mycket bra anställda som förstår hur det är att jobba i ett litet företag och hur man måste ta och ge i vardagen. Om en person är borta i ex fyra månader kan jag inte hitta en ersättare för denna person på alla arbetsuppgifter. Då tänker du kanske: Men om samma person säger upp sig? Ja då är det lättare. Då kan jag rekrytera en ny person och lägg tid på att lära upp den personen. Då är det en långsiktig lösning. Men att lägga tiden på en person som ska jobba en kortare tid är alldeles för kostsamt. Vissa tjänster går att köpa in i min bransch men dock inte alla. Hur detta ska lösas har jag tyvärr inget förslag på men att sätta sig in i oss småföretagares vardag vore tacksamt.

Tänkvärt är att företag med 0-49 anställda är 99,4 % av företagen i Sverige, fr Ekonomifakta

Diagram som visar Andel företag per storleksklass

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *