Meny Stäng

Härskarteknik – vem utsätter jag och vem utsätter mig för det?

Enligt Wikipedia – ”härskarteknik syftar på olika sociala manipulationer varmed en grupp eller en person förstärker sin position i en hierarki genom att på olika sätt underminera andra grupper eller enskilda individer.”

Förra vintern när jag var till fjälls med ett gäng så var det en som skulle backa en längre bit med släp. Det blev många omtag för att inte styra i diket (läs snövallarna). Tillsammans med en person till stod vi och försökte instruera om vilket håll ratten skulle vridas för att släpet skulle gå åt rätt håll. Jag sa då efter många omtag ”Vill du att jag backar åt dig eller vill du göra det själv? Vi har gott o tid så du kan träna på om du vill.” Jag kanske sa med att jag är bra på det för jag har backat mycket. Minns inte längre helt. (Minns dock åthutningen som här följer.)

Då fick jag mig en rejäl åthutning av den andra personen som också bistod med hjälp åt den som backad, en som jag då aldrig hade träffat förut som var vän med den som backade, att det där minsann var härskarteknik. För mig kom det som en käftsmäll, jag hade menat att vara snäll och hjälpa till för jag har backat mycket med hästsläp i mitt liv och senare även med skotersläp. Men också om att personen ville fortsätta så fanns tiden. För jag utgick från mig själv att det kan vara stressande när det blir fel många gånger när andra står och hjäper en. Jag frågade då personen som rutit ifrån om hur jag skulle frågat. Hon sa att jag bara skulle ha frågat ”Vill du ha hjälp och backa?”

Okej, då har jag fått den läxan att endast ställa raka frågor i hennes sätt att se på det. Sedan hur man framför en åsikt för att mottagaren ska lära för framtiden eller käftsmäll är en annan sak.

Vissa saker är upplevelser, tycke och smak och vissa saker är fakta. En upplevelse, tycke och smak kan vi inte ta ifrån något. Det är personligt. Medan fakta, ja det är fakta.

I veckan som var hade jag ett digitalt möte varpå vi diskuterar en sak. Vi delar inte åsikt om en ”tyckefråga” och jag får kommentaren av en ”Det är inte bra där längre, jag har varit i branschen så jag vet”. Det är fakta, alltså att personen varit i branschen. Att det inte är bra, det är tycke och jag delar inte den åsikten. Vad personen inte vet är att jag också har varit i den branschen. Visst det är många år sedan nu. Men jag har varit i den och har annan kunskap och erfarenheter från den branschen men jag har gjort annat med livet som gör att jag ändå tycker mig kunna uttala mig i frågan. Men jag blir tyst. Jag känner mig överkörd och att mitt tycke men också kunskap inte respekteras. För mig är det här härskarteknik. Att tala om att jag har fel när det handlar om att tycka och inte fakta.

Det intressanta är att båda dessa fall som jag skriver om ovan har båda innefattat kvinnor. Är det slumpen eller är vi kvinnor mer ”härskande” på andra kvinnor?

Vad är härskarteknik för dig?

Upplever du att det är fler av ditt egna kön eller motsatta kön som utsätter dig för härskarteknik?

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *