Meny Stäng

Sänk arbetsgivaravgifterna för små företag

Diskussionerna om hur vi skapar fler jobb i Sverige går heta. Politiker från olika partier har olika idéer men faktum kvarstår att det inte är dom som ska anställa utan vi företagare förutom dom jobb som ligger på kommun och landsting.

Andelen som jobbar i privata bolag har ökat under en längre tid och allt tyder på att det kommer att öka.

Det är många diskussioner om arbetsgivaravgifter. Dagens arbetsgivaravgifter är lägre om personen är under 25 år. Nu vill vissa att detta ska ändras. Sedan har vi Rot- och Rutavdrag som ger den som köper tjänster inom byggsektorn och hemmet bara betalar halva kostnaden för arbete upp till ett maxavdrag på 50 000 kr. Visst inga lägre arbetsgivaravgifter men ändå ett sätt att stimulera fortsatt köp inom dom branscherna. För mig är det beviset att våra arbetsgivaravgifter i detta land är för höga för att stimulera nya jobb.

Så för att få små företag att våga anställa så tycker jag följande: Företag med förslagsvis färre än 5 eller 10 anställda och anställer får inga eller lägre arbetsgivaravgifter under kanske 3 år.

År 1: inga arbetsgivaravgifter

År 2: 30 % av arbetsgivaravgifterna betalas

År 3: 70 % av arbetsgivaravgifterna betalas

År 4: 100 % av arbetsgivaravgifterna betalas

Detta är jag övertygad om att skulle gynna att få fler i jobb. Det finns många små företag som skulle våga på detta sätt. Men att öka sin omsättning med en dryg miljon, beroende på bransch, krävs mycket jobb och genom lägre kostnader skulle företagen kunna anställa tidigare.

 

 

 

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *