Meny Stäng

Det går +/- noll

Kan vi prata om det här med att det ”går +/- 0(noll)”

Om du har startat ett företag eller drivit ditt företag under några år och säger att ditt företag går +/-0, vad menar du då?

Jag ställde en fråga till en person som hade startat sin verksamhet för två år sedan, en säsongsbetonad verksamhet. När jag frågade hur det går så får jag till svar att det går +/-0. Jag ställer en följdfråga

”Innebär det att du inte får betalt för alla timmar du gör.”

Varpå personen svarar: ”Jag menade på att det går +/-0 i intäkter och kostnader.”

Jag: ”Så du har inte betalt för timmarna du lägger i din verksamhet?”

Personen svarar ”Nej”

Jag: ”När räknar du med att kunna ta ut lön?”

Nu kortar jag av här. Men låt mig säga så här. Personen blev oerhört provocerad av den frågan. För personen ansåg att det aldrig är lönsamt i början. Varpå jag sa ”Jo, det kan det vara.” Där blev stämningen inte bättre…

Om vi nu släpper att personen blev sur på mig så tycker jag ändå att detta är oerhört intressant. För jag har aldrig träffat en man med detta synsättet. Visst, det kanske finns. Men  JAG har aldrig träffat någon man som planerar för att inte tjäna pengar på sitt företag.

Det går +/- noll

Det är ok att bygga upp en verksamhet och investera i den. Däremot att svara att det går +/-0 när du inte tar lön är inte sant. Det går helvetiskt mycket back då även om det inte syns i bokföringen! Här behöver vi bli mer sanna mot oss själva för att långsiktigt få betalt för det vi gör tänker jag.

Som en annan person svarade om hon levde på sin verksamhet som hon ändå jobbade med på heltid ”Det räcker att jag tjänar 5 000 kr/månad. Min man tycker inte jag behöver tjäna mer pengar.” Nu ställde jag inte följdfrågor den gången. För jag kom helt av mig. Träffade personen nyligt igen och personen tjänar fortsatt inte en lön för heltid. ”Skulle jag göra sådant som är lönsamt så skulle jag bli uttråkad. Nu kan jag vara mer kreativ och jobba med det jag vill.”
Finns så mycket som jag tycker är fel i det svaret:
1. Om du jobbar heltid och tjänar 5 000 kr i månaden så behöver du tänka om. Det är inte långsiktigt hållbart.
2. Spar och pensionssparar din man/fru/respektive till dig så att OM du blir sjuk eller när du går i pension. Har du några pengar att leva på då?
3. Om/när (ja när, för 50 % av alla som gifter sig skiljer sig) ni separerar, äger du hälften av det i hemmet så du får något i en separation? Om det blir tjafs, har du råd med advokat?
4. Driver din respektive företag som är uppbyggt under den tid du inte tjänat pengar och kanske tagit hand om hem och barnen? Kommer du få något av bolagets pengar/vinster/aktieutdelningar?

Alldeles för många kommer inte att ha setts om sitt hus så den dagen det inte är som det en gång var så önskar vi alla att vi har ett ”Fuck off” kapital!

Så gör rätt från början och se över det långsiktiga i ditt företagande. Gäller så klart dig som anställd med om du inte tjänar i nivå med den du lever med.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *