Meny Stäng

Filtrets dag är här – julafton

Öppnade Instagram imorse och såg julgransbilder. Några med paket, några utan. Några med en vägg bakom och några med naturen bakom. Vad det alla har gemensamt är filtret som kameran kan bistå med eller appen som används för att göra bilden mer ”drömmig”. Det som då slog mig är att denna jag, julafton, är så mycket filter på så många sätt. Det är filter när du tar bilder på dig själv, filter att du har en fin jul, filtar att alla älskar varandra som umgås den dagen, filter att du har fått den julklapp du länge har önskat, filter om att du har det bra. Ja, vi har ett filter på allt som mer liknar en blöt filt än det ljuva skimret som bilden försöker förmedla.

En del av er kommer känna ”Vad hon bitter då” medan andra kommer känna ”Så förbannat sant”. Till alla er som känner från djupet av ert hjärta att dagen är underbar och allt är fint så är jag glad för din skull. Att priset inför att fixa allt inför denna dag inte orsakade stress och svordomar. Till er andra säger jag, det är bara 24 timmar på detta dygn med, precis som alla andra dygn på året. Skillnaden är att vi har i veckor, en del i månader, planerat för denna dagen. Det har pyntats, det har köpts julklappar, det har köpt mat och lagats mat. Det har stressats och det har varit saker som har hänt som gör att denna julafton kanske inte blir som den någonsin blivit förut. Men vet du vad, det är ok. Det är ok med förändringar och det är ok med att inte använda filter. Varken på bilder eller i hur dagen är. Det är ok att vara glad, det är ok att vara ledsen och det är ok att redan nu fundera på hur du vill ha det nästa jul. Vilken känsla du vill ha när du sitter på julafton 2024 och firar med dig själv eller nära och kära. Det är ok.

Vi är idag många som inte har någon att fira jul med. En del har valt det själva och är ok med det. En del har valt det själva och är inte ok med det. Jag hade ingen att fira jul med i år och ville inte bjuda in mig till någon. För det är faktiskt en jobbig dag att bjuda in sig till någon. För det är så mycket traditioner och måsten vilket gör att dom flesta inte ens har tid att gå utanför sin egen bubbla och se om någon dom känner skulle behöva en plats i just ditt vardagsrum eller kök för att få känna gemenskap. Jag har skrivit om detta för nio år sedan  ”Kan du tänka dig att bjuda in någon på julafton?” 

Min mamma firar med min syster och hennes familj. Min son firar med sin pappa vilket jag tycker är bra. Det ger dom tid tillsammans och även att sonen får träffa delar av sin släkt. För många år sedan kom drömmen till mig att jag vill hjälpa till en jul på församlingshemmet och deras julfirande för dom som inte har någon att fira med, har pengar att köpa mat för eller kanske av andra skäl vill komma iväg en stund på julafton. Den drömmen har jag tagit tag i i år. Så om en timme går jag hemifrån för att förbereda tillsammans med övriga volontärer inför dom ca 100 personer som väntas komma till församlingshemmet idag för att äta tomtegröt och skinksmörgås.
Jag tror att detta kommer vara en julafton jag kommer att minnas med glädje, tacksamhet och med mycket eftertanke.

Kanske är det inte för sent att du ringer den personen som det slog dig nu att sitter själv och bjuda in den. Kanske är det inte i år det sker. Men nästa år, bjud in någon då som kan behöva få tillhöra en familj, ett sammanhang, en gemenskap. Det kommer vara givande för dig och även för den du bjuder in är jag övertygad om. En vän frågade mig om jag ville fira med henne och hennes familj i år. Då hade jag redan anmält mig till församlingshemmets firande som volontär. Det betyder mycket att bli sedd, att bli tillfrågad. Tack Malin!
Om du ändå känner att bjuda in någon inte är ett alternativ så slå den personen eller någon du tänker lite extra på en signal och önska dom god jul. Det kommer värma ditt och även dens hjärta.

Önskar dig som idag använder filter eller inte gör så en God Jul!

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *