Meny Stäng

Julen 2022 är nu över

Jultomten och jag

Då var julen 2022 inom några timmar över för denna gången. En jul som var så annorlunda på så många sätt från hur en jul traditionellt sett ser ut. För mig blev det både som jag hade tänkt och ändå inte.

Julafton började hemma i lugn och ro och en promis med Tindra, min hund, för att sedan öppna julklappar. En från mig själv och två från vänner. Alltid kul att öppna paket.

Som jag har skrivit om tidigare firades julafton genom att vara volontär på församlingshemmet. Tillsammans med två i grannskapet som också skulle vara volontärer så gick vi till fots till församlingshemmet. Vi hade alla tre tackat ja till att jobba hela dagen, vilket innebar från 11 till ca 16. Det började med att värma gröt och några andra hade brett smörgåsar och det fanns ost eller skinka att välja på för dom som kom. Utöver det bjöds det på glögg och pepparkaka vid ankomst och efter gröt och smörgås fanns det mjuk pepparkaka och godis att avnjuta till kaffet. Det var ca 100 personer som hade anmält sig men tyvärr dök endast hälften upp. Om det berodde på sjukdom eller annat vet jag inte. Men mat hade vi haft till dom alla. Nu blev det desto mer till dom som kom och det som blev över delade vi ut till dom som kom att ta med sig hem.

 

Mot slutet satt jag tillsammans med en från kyrkan och tre besökare och pratade. Den tacksamhet som den ena kvinnan uttryckte var så värmande att höra. Den generositet som hon ansåg att det vi bjöd på var. Det var så fint att höra henne hur tacksam hon var.

Jultomten och jag
Jultomten kom självklart förbi och lämnade julklappar till barnen.

En reflektion som jag kände redan där var att denna stund skulle fler behöva ta del av. Jag tänker oavsett om det är för att man känner sig ensam eller om ekonomin är knapp eller som tre kvinnor som jag tror mer kom för en trevlig stund tillsammans. För den värmen som fanns i församlingshemmet var så fin. Dom som kom för att ta del av det som bjöds anlände vid kl 12 och satt kvar till framåt 15. Det var ett lugn och en så avkopplande känsla där som jag önskar fler fick uppleva. Vi som var volontärer hade valt det av olika skäl med. Det var från sådana som jag inte hade någon att fira med till dom som ville bidra till andras julfirande, till någon som inte ville umgås med sin släkt hela dagen utan komma ifrån några timmar.

Jag är tacksam att jag valde den varianten denna jul som jag i flera år längtat att få göra. Det blev en fin dag som avslutades med att jag hämtade sonen som hade firat jul med sin pappa och hans släkt.

Juldagen var planen att åka till fjälls med sonen för att jobba där. Tyvärr så blev sonen förkyld så avresan har nu skjutits upp och vi räknar med att åka imorgon tisdag istället.
Så juldagen blev en lugn dag som började med promenad med samma två som igår men nu till Bollnäs kyrka för julotta.

Julottan Bollnäs kyrka 2022
Tidig morgon för julotta i Bollnäs kyrka.

Gick förbi mormor och morfars grav efter julottan. Många fina minnen av framförallt min mormor som var med till jag blev vuxen. Morfar lämnade tyvärr redan när jag var 7 år.

Här vilar min mormor och morfar på Bollnäs kyrkogård.

I övrigt blev det korta promenader med Tindra, vår hund, p g a kylan och en sväng till gymmet. På kvällen gjorde jag och sonen Janssons frestelse. Varför gör jag inte det oftare?! Det är ju så gott!

Idag, annandag jul blev det lite jobb för att bl a sammanställa del av inventeringen och lite annat som ska göras innan året är slut. Dags för ytterligare ett bokslut. Det ser ut att bli ett bra år vilket innebär bonus för mig och mina kollegor. Efter jobbandet så tog jag Tindra och gick för att träffa en vän som hade köpt en julklapp till mig. Efter en stund där och en promis med våra hundar så gick jag och sa hej till ytterligare en vän. Där blev det en kopp te innan fötterna tog mig hemåt. Om det inte vore för alla tankar kring miljö hade jag säkert tagit bilen. Nu blev det en rejäl promenad för mig och hunden, 2,5 timmar, som ändå skulle ha rastats.

Tack julen 2022, den blev bra!

Liknande inlägg

1 kommentar

  1. Pingback: Julklapp 2023 – jag har löst ”problemet”! – Madeleine Böhnke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *