Meny Stäng

Har kvinnor andra mål med sina företag än män?

Denna vecka fokuserar Företagarna extra på kvinnors företagande – inte på kvinnliga företagare. Stor skillnad!
Kvinnliga företagare, vad är det ens för uttryck?! – en fråga som Lina Skandevall uppmärksammade mig på.

I veckan skrev Lina ett inlägg på sitt Instagramkonto:
”Vi behöver fler kvinnors vars idéer och innovationer får kraft.”
Hon nämner bl.a. svårigheter att få kapital.

Jag reflekterar ofta över hur vi ständigt hyllar de stora företagen och -ledarna (även inom Företagarna som jag själv är en del av). Där utser vi varje år ”Årets Företagare”.

Men är det alltid dit vi ska sträva?
Eller är det så att vi kvinnor har andra avsikter, mål och prioriteringar i vårt företagande?

Skulle det inte vara mer inspirerande och konkret om vi istället lyfte mer ”vanliga” företag med kvinnliga ägare? Skulle vi då inte bättre bidra till att skapa en mer rättvisande bild av hur det är att vara företagare och kvinna? Skulle vi därmed inte också kunna påvisa fördelarna som vi ser med att driva företag jämfört med att vara anställd?

För egen del har jag en son som till sommaren fyller 14 år. Eftersom jag startade företag ett år innan han kom till världen, så anser jag att jag har haft större möjlighet att tillbringa mer tid med honom jämfört med om jag hade varit anställd.

Tänk om vi oftare kunde lyfta sådana saker – sånt som inte värderas i pengar och kapital, utan värden som att kunna vara mer fri.

Jag kallar dock det här för en ”falsk” frihet. Varför? Jo, för jag kan ta ledigt när jag vill, men det är heller ingen som gör mitt jobb under den tiden. Men det är en frihet som jag mer än gärna väljer.

Så låt oss oftare lyfta de mindre företagen med kvinnor som ägare och bjud in dom till att dela med sig på event och inspirationskvällar av vilka konkreta fördelar de upplever genom att vara företagare. På det sättet kanske fler kvinnor får upp ögonen för den fantastiska möjligheten att bli företagare i framtiden.

Länk till Linas Instagraminlägg:
https://lnkd.in/e5KgwUtw

#företagarinna#whatsinitforme

Bilden är från 2015 när jag och sonen var ute på cykeltur. Tid att minnas och värd att prioritera om och om igen.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *