Meny Stäng

Jag gör aktiva val för att ha min kropp så som jag vill!

”Vi vill inte prata om kroppen för det är svårt men eftersom det är svårt så måste vi prata mer om kroppen.” skriver Sara Rönne på sin blogg och hänvisar till en podd som har tagit upp ämnet. Du kan läsa Saras bloggpost här.

Var beredd för jag kommer att provocera en del av er! Skriva sådant som inte får skrivas eller sägas. Så läs vidare och reflektera, dela min åsikt eller tyck att jag har helt fel. Det är ok oavsett. Jag är dock leds på att inte få säga bl a detta!

Det här med kroppen och vikt är ett ständigt bryderi för många. Så även för mig. Det jag nu ska skriva om är att JAG är trött på att andra påpekar för mig när samtal om mat och vikt kommer upp att ”du är ju sådan som inte går upp i vikt” eller ”du kan ju äta för det fastar inte på dig”. Det är sant, jag går inte upp i vikt om jag generaliserar och nej det fastnar inte på mig.

Men vet ni vad?! Det är ett aktivt val jag gör att inte gå upp i vikt och att det ”inte fastnar på mig”. För jag rör på mig och jag äter äter i grunden bra mat. Även jag äter saker som inte är bra för min kropp och som kan ”fastna”. Den stora skillnaden är dock att jag inte gör det varje dag och att jag har lagt in rörelse och motion i mitt liv regelbundet, jag har alltså gjort ett aktivt val att jag vill ha det så. Ett val som provocerar en del människor.
Om du själv inte vill göra dessa val så får det stå för dig.

Det jag inte förstår är varför det så ofta är ok att säga att jag har tur medan jag inte kan säga till en överviktig i samma samtal att du kanske behöver äta bättre och röra på dig mer. Då anses det elakt, inte fakta utan elakt. För rent teoretiskt så är det så att om du äter mer än kroppen kan förbränna så kommer du att gå upp i vikt. Det gäller mig med, det gäller alla.

Jag hör till den skara som vill ha en vad jag kallar för funktionsstark kropp. Den ska ha så bra grund att jag kan få för mig en aktivitet och genomföra den utan extra träning eller att kroppen tar så mycket stryk att det tar flera dagar upp till veckor att återhämta mig. Köpa nya kläder vill jag inte heller. Så när jag känner att kläderna börjar bli lite tighta så tänker jag mig lite extra för under en period för att gå ner dom 1-3 kg som jag har gått upp. Just nu väger jag ca 6 kg mer än jag gjorde när jag lämnade gymnasiet. Dit ska jag inte ner igen, då kräver det mer än vad jag vill engagera mig i vad jag äter och hur mycket jag tränar. Det är däremot dags att ta tag i det som nog nu är mer 3 kg än 1 kg för byxorna börjar bli tightare. Det är så jag gör och det ligger ingen förbannad TUR bakom det. Det ligger medvetna val bakom den ”turen”, VARJE DAG!

 

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *