Meny Stäng

Rotary – vad är det?

Rotary är ett globalt nätverk som grundades 23 februari 1905 och har idag 46 000 klubbar världen över och totalt 1,4 miljoner medlemmar. Medlemmar som lägger ca 47 miljoner volontärtimmar för att bidra till ett bättre samhälle lokalt och globalt. Via medlemsavgiften och andra saker vi gör världen över för att dra in pengar så bidrar vi årligen med hundratals miljoner, dollar, per år. 2020-201 bidrog Rotary med 333 miljoner dollar till hållbara projekt både lokalt och globalt.

Rotary anser att vi har ett delat ansvar att vidta åtgärder i våra viktigaste frågor som är:

  • Främja fred
  • Bekämpa sjukdomar
  • Tillhanda hålla rent vatten, sanitet och hygien
  • Hjälpa mamma och barn
  • Stöjda utbildning
  • Växa i lokala ekonomier
  • Skydda miljön

Rotarys vision är:

”Together, we see a world where people unite and take action to create lasting change — across the globe, in our communities, and in ourselves.”

Rotary grundades av Paul Harris som var advokat i Chicago i början av 1900-talet. Syftet var att personer med olika bakgrund skulle utbyta idéer och bygga livslånga vänskapsband. Över tid har Rotary utökat sitt syfte till att också bidra i humanitära syften.

”Whatever Rotary may mean to us, to the world it will be known by the results it achieves.”
citat av Paul Harris, grundaren av Rotary.

Som exempel kan nämnas att Rotary är med och aktivt bidrar till att utrota Polio, ett arbete som startade 1979. Idag finns polio kvar i två länder i världen att jämföra med 1988 då polio fanns i 125 länder. Att utrota polio är ett projekt som stöttas av grundaren till Microsoft, Bill Gates och hans fru Melinda Gates.

Bollnäs Rotaryklubb är min hemmaklubb. Vi har lunchmöte varje fredag på Scandic i Bollnäs. Det innebär att vi först äter lunch tillsammans och sedan har vi lite Rotaryinformation och frågor. Därefter har vi alltid någon som kommer och berättar något för oss under ca 20-30 minuter. Det är allt från våra egna medlemmar som håller i dom, till gäster som ska starta företag, är politiker, är engagerad i något som ska hända lokalt, som brinner för en fråga som kan vara allt från att odla potatis till rymdskepp. Alltid så givande att få lyssna på andra.
Att jag är medlem i en Rotaryklubb betyder också att jag kan åka var jag vill i världen och gå på vilken träff jag vill. Vi Rotarianer är alltid välkomna att besöka andras klubbar och event.

Vår klubb bidrar med flera saker lokalt som kan både vara större och mindre saker. Saker vi har gjort och gör är bl a bjuda pensionärer på ett boende på fika, närvarande vuxna på fotbollsturneringar, bistå Fritidsbanken med att t ex valla skidor eller slipa skridskor. Vi har tidigare samlat ihop material så som rullstolar, sjukhussängar, glasögon, kryckor m.m. från sjukvården och privatpersoner som inte används här längre och skickat ner containrar till Somalia. Vi har även haft utbildningar i sömnad och el i Somalia. Vi har då sökt pengar från Rotary och andra organisationer. Via kontakter så har vi sedan samarbetat med personer i Somalia som har skapat dessa utbildningar som det fanns efterfrågan på.

Så är du intresserad av ett nätverk med fina människor med hjärtat på rätt ställe och vill bidra till en bättre värld då är Rotary något för dig. Det finns ett fyrfrågeprov som är en etisk guide för rotarianer. Avsikten är att vi ska ställa oss dessa fyra frågor så snart vi är tveksamma om vi ska säga eller göra något:

– Är det sanningen?
– Är det rättvist mot alla som berörs?
– Skapar det samförstånd och bättre kamratskap?
– Är det till fördel för alla berörda?

Frågor som alla borde ställa sig oftare. Hoppas du blev lite nyfiken på Rotary nu. Hör av dig till mig om du vill att jag öppnar en dörr för dig till Rotary. Annars letar du upp din lokala klubb och säger att du vill komma på besök. Vi säger alltid ”Ja, självklart är du välkommen.”

ps, det finns även digitala klubbar och träffar för dig som vill få mer kunskap, inspireras och bidra till en bättre värld

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *