Meny Stäng

Våra jä… fördomar!

Idag är det -30 grader ute. Naturen sätter villkoren och vi människor är bra på att lösa saker men ibland inte. Så idag är inte alla liftar öppna och vattnet har frusit i kranarna på sina ställen. 

Så kåtan som är ett café som drivs av samma ägare  som restaurangen jag jobbar på i Himmelfjäll under jullovet ligger vid en av dom stängda liftarna. Det gör att kåtan håller stängt för dagen och den personalen kommer att jobba på restaurangen istället. Så då blir vi fler än vi behöver och jag frågar chefen om jag kan vara ledig istället. Och det var ok.

Så jag byter jobbtröja till underställ så jag ser ut som en gäst. Tar en varm choklad och en bulle och går och sätter mig vid brasan ute i restaurangen som då har det lugnt p g a vädret.

Framför eldstaden med varm choklad och en bulle.


I fåtöljerna intill sitter två kvinnor och ett barn. Något smäller till från baren. Jag förstår att det är ett ölfat som tippas. Dom bredvid säger ”Det är säkert kocken som fick en kastrull på tårna.” En smäll till hörs. Jag tänker, ska jag säga något?! Men sitter tyst. Sedan säger dom ”Personalen är säkert från Rumänien, hoppas dom inte utnyttjas.” Där går min gräns för när jag kan vara tyst. 

Så jag vänder mig mot dom och säger att det är ett ölfat som låter och att dom är från Turkiet dom som jobbar här och att dom jobbar under justa villkor. ”Åh, vad bra” säger den ena kvinnan. ”Jag har tänkt på det nu när vi varit här om personalen utnyttjas.” 

Så jag förklarar hur det ligger till. 

Fari, ägaren av restaurangen (tillsammans med hans bror som han också hjälpt att komma till Sverige), kom som tonåring till Sverige och är han som driver restaurangen. Sedan har han hjälpt flera ur hans släkt att få arbetstillstånd i Sverige och för det krävs fyra års jobb med lön och utan uppehåll på det. Rätt lön måste det vara med. Så han garanterar dom jobb och lön i fyra år. Sedan kan dom byta jobb om dom vill. Det kan dom före med. Men då gäller det att dom får ett annat garanterat jobb för att dom fyra åren inte ska brytas. Jag förklarar att rubrikerna i tidningen ibland när någon fått några kronor för lite kan vara sådana exempel där en arbetsgivare har gjort fel/misstag och då utvisas man. Den ena kvinnan säger att hon känner till systemet då hon delvis jobbat med sådant. Jag förklarar att även jag jobbar på restaurangen. Vilket gör dom väldigt förvånade. Jag tror för där sitter jag i icke arbetskläder, vit ”svensk”. Hon är tacksam över att jag berättar. Dom pratar vidare om sitt och jag tittar in i brasan och känner att jag blir så otroligt ledsen och arg på hur vi är fördomsfulla. Att sitta och prata så om mina vänner och kollegor gör ont. Dom jobbar hårt för att serva gästerna på restaurangen. Det är ingen lätt bransch. Den är tung och intensiv. Jul/nyår, sportlov och sedan påsken är galet intensiva veckor. Många pallar inte det tempot som är under dessa veckor. Men det gör dom jag jobbar med. Dom vet att det är deras möjlighet till ett bättre liv. Ett liv där dom kan få arbetstillstånd i ett demokratiskt land med så mycket bra som vi i Sverige har att erbjuda.


När säsongen är över så tar dom semester i olika perioder och åker till Turkiet till sina familjer för att sedan komma åter till sommarsäsongen. Flera av dom skickar flera tusen i månaden till sina föräldrar och anhöriga för att dom ska klara sig i Turkiet. Där det ekonomiska läget där är tufft. 

Jag är 50 % invandrare. Men jag är vit så jag drabbas inte av fördomarna. Pappa är född och uppväxt i det som idag är Polen. Men då var det Tyskland under andra världskriget. Då jag är vit så förstår inte folk att jag också är en del av det invandrande folket

Jag kan inte heller låta bli att tänka att:

Ni kritvita svenskar (du som tänker inte jag, ta inte åt dig), ni är inte villig att betala vad det kostar. Därför kommer det hit folk som utnyttjas. Förmodligen är flera av husen här i området byggt av utländsk arbetskraft. Skälen är förutom att det är billigare om det inte sker på justa villkor så är det också för att svensken, ja ni vet den där kritvita svensken, inte vill jobba som hantverkare, ligga borta i veckan och komma hem till helgen och sedan åka på söndagen igen eller andra mindre attraktiva jobb. Utan dom jobben lämnar vi åt personer från andra länder att göra. Vi har för många som har blivit feta katter. Vi vill att pengar och saker kommer till oss utan för stor ansträngning. Att vara hantverkare är inget lätt jobb. Inte att jobba i kök eller restaurang heller. Det är långa dagar och är du servitris/servitör så är lönen dålig och övertidsersättningen katastrofalt dålig, 25,08 kr/timme.

Om du är som hon idag, fråga. Så slipper fördomar spridas! 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *