Meny Stäng

Varför ens bry mig om kaloriernas fördelning och mängd?!

Jag har sedan slutet av förra året haft NaprapatJonas som coach i min träning. Jag ansökte om att få ha han som coach för att få ordning på min ländrygg som i några år varit ond och otroligt stel. Vilket i sin tur började påverka mitt liv på ett sätt som jag inte ville. Eftersom att jag tillhör skalan som söker vidare till jag hittar en lösning så har jag under några år tagit olika hjälp för att bli smärtfri. Det har blivit bättre men inte bra. Så nu ville jag testa ytterligare ett upplägg för att se om Jonas och gänget kring han var den som skulle kunna leda mig i rätt riktning för att nå målet, en smärtfri kropp. Jobbet måste jag alltid göra själv oavsett. Kunskap tar jag hjälp med från andra och sedan jobbar jag vidare på min kant med det jag kan göra för att må bra idag, imorgon och resten av mitt liv. Funktionsstark kropp är alltid mitt mål!

När man har NaprapatJonas som coach ingår kostrådgivning. Så då tackade jag ja till det med. Mitt mål är inte att gå ner/upp i vikt. Utan att ligga på den nivå jag är och må bra i det. Däremot så såg jag flera fördelar med att ta emot kostråd.

  1. Skulle en annan kosthållning och mer ”rätt” balans i kosten få min kropp att hålla sig frisk?
  2. Kunskap om vad jag borde äta enligt deras sätt att se på det.
  3. Recept, alltid tacksamt att få tips på vad för mat som kan lagas. Det är lätt att jag snurrar på ungefär samma recept om och om igen.

Sedan jag hade Corona har jag så fort jag har gjort konditionsträning blivit hängig och gränsfall till sjuk. Första tiden blev jag sjuk, så som feber och känning av halsen,varje gång men med åren så har det blivit mildare men långt ifrån bra. För mig som gillar att träna så har det varit oerhört frustrerande att inte kunna träna på som jag önskar. Det är även i träningen som jag rensar skallen på ett skönt sätt.

Utifrån hur mycket jag rör mig, ålder och annat som dom lägger in i sina beräkningar så ska jag äta 2 680 kalorier. Vilket är en lätt match om jag bara ser till kalorierna. Men nu är det inte bara kalorier dom ger mig utan även fördelningen på det som är:

  • Fett 82 gram (30 %)
  • kolhydrater 234 gram (40 %)
  • protein 175 gram (30 %)

Jag vet inte om du har kollat vad du äter i ditt liv. För mig har detta varit en svår utmaning. Att få i mig fett är inget problem. Jordnötssmör, avocado, smör, grädde, ost m.m gillar jag. Där är utmaningen att få i mig mindre. Jag gillar inte lightprodukter och då drar fettet iväg. Egentligen vill jag avstå mejeriprodukter med då vi som vuxna inte behöver sådant som en kalv får för att växa. Då menar jag från perspektivet att vi inte ska växa mer och inte att vi tar mjölken från kalven även om det med är tokigt.

Det jag började att fokusera på var proteinet. Då jag föredrar en vegetarisk kost så fick jag ge mig på punkten att dricka proteinpulver. Smakar skit rent ut första månaderna. Till slut så blev det gott. Jag hittade ett proteinpulver som är baserat på ärter och havre och inte vassle som dom flesta är. Dessutom är det ofta koffein i dom med vilket jag inte vill ha. För att göra proteinshaken mer matig hade jag i extra havregryn med.

Vad det beror på vet jag inte, än, men jag har utslag i mitt ansikte och testar därför mig fram vad det kan vara. Då vetemjöl och liknande är inflammatoriska för kroppen, för som jag har förstått det är det för pulveriserat idag så det passerar inte tarmen som det ska utan kommer i kroppen på andra sätt, så har jag valt att ta bort det i så stor utsträckning jag kan. Även havre har jag tagit bort då jag i en mätning (kinesiologi) reagerade på det med. Det har lett till ännu en utmaning, jag var dålig på det innan men blev än sämre, att få i mig kolhydrater. För vi snackar inte om några små mängder mat som ska i min mage för att uppnå rätt balans på dom 2 400 kalorierna.

Skam den som ger sig. och jag har inte gett upp även om jag är bra nog frustrerad över att jag inte klarar av att äta som rekommendationen är. Det jag ändå märker är när jag äter mer rätt att så är mitt sötsug mindre. Det ska även tilläggas att inte leva med att anpassa mitt liv till mitt förra företag, personal och kunder underlättar den delen väldigt mycket med. Nu är det annan typ av stress i min kropp som jag arbetar med att hitta ett lugn i.

Frukost med ägg, potatis, smörgås och citronvatten som innebär protein, kolhydrater och fett.

Dagens frukost har jag inte kollat upp men vet redan att den inte innehåller vad jag ska ha i mig i NaprapatJonas upplägg men känner att det ändå går åt rätt håll. Så jag klappar på mig själv för att jag försöker istället för att slå på mig själv att jag misslyckas.

Frukosten bestod av 2 ägg och en äggvita (gulan går till hunden för att hon ska få i sig extra näring nu efter valparna i somras), 2 potatisar, en smörgås bakat av något konstigt ”mjöl” alltså inte vete. Smakar inte så mycket och är kladdigt. Ska testa att slå det i appen, Life, och se vad det ger. Tror en mix av kolhydrater och protein med tanke på innehåller. Ost hade jag med på smörgåsen. Till det en kopp varmt vatten med en halv citron i.

 

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *