Meny Stäng

Låt barnen kratta på dagis!

Idag när jag lämnade min son på dagis så var det som en matta av vackra löv som låg på gården. Inom kort kommer någon att komma och kratta upp alla löven på gården. Ja eller suga upp dom med en maskin. När vi kom in så stog matvagnen där då kvinnan som tar hand efter frukosten var där och diskade undan efter frukosten.

När jag lämnade dagis så slog mig tanken: Varför får inte våra barn hjälpa till? Barn älskar att hjälpa till. Skapar det system vi har idag att vi alltid förväntar oss att någon annan ska fixa åt oss?

Så varför kan inte våra barn få kratta ihop löven på gården i högar som sedan får läggas på en vagn som sedan kan köras iväg. Varför kan inte barnen få hjälpa till att laga maten som ska serveras på dagis? Det är fler och fler idag som inte kan laga mat den dagen dom flyttar hemifrån. Vore då inte dagis ett ypperligt tillfälle att få vara med och lära. Hemma älskar i alla fall min son att få hjälpa till med olika sysslor. Visst tar det så här i tidig ålder längre tid än om jag gör det själv men jag ser värdet av det han lär sig.  Är det så att vårt beteende att ”någon annan” gör jobbet gör att vi senare i livet inte vill bidra och hjälpa till på det sätt som gjordes förut? Är det också det som gör att vi förväntar oss att kommunen, landstinget eller kanske polisen ska lösa alla problem åt oss istället för att ta eget ansvar.

Snart är vintern och snön här. Tänk om våra barn då kan få hjälpa till att skotta undan snön i den mån dom kan…

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *