Meny Stäng

Varför började jag träna målmedvetet?

I vår är det tre år sedan jag var på en föreläsning. Jag går på många föreläsningar och det är helt ärligt inte många som jag minns specifika saker utan att kolla på minnesanteckningarna. Men den för snart tre år sedan minns jag för jag lever med den varje vecka. Föreläsningen handlade om att sätta upp mål som sedan skulle både tid och antalbestämmas. Hon som föreläste heter Ursula Lork och vi fick en lapp med förslag på olika saker som skulle hjälpa dom som hade svårt att veta vad dom ville förändra i deras liv. För egen del var valet inte svårt. Jag valde motion då jag cirka tre månader tidigare hade lånat ut min häst. Från att ha haft hästen hemma och varit i stallet både morgon och kväll sju dagar i veckan och även rida några dagar i veckan höll jag på bli tokig av att inte röra på mig och inte få så mycket frisk luft som tidigare. Så målet jag satte var att jag två dagar i veckan skulle göra något i motionsväg i 30 minuter. Då vi även skulle tidsbegränsa det så satte jag t o m augusti (detta var maj/juni någon gång som kursen var).

För många låter det som en nivå som är så låg så det går inte att klassa som motion. För mig var den med en son på tre år och två egna företag realistiskt. Målet var också för mig och inte för andra. Så sagt och gjort. Jag tog mina promenader, för det var vad jag gjorde i början, på 30 minuter. Kom jag till brevlådan på 29 min och 30 sek så gick jag 15 sek till och vände. Målet var 30 min inte nästan 30. Eftersom jag var mycket själv med min son insåg jag att jag måste skaffa ett motionsalternativ som jag kunde göra hemma. På Blocket hittade jag en crosstrainer för 800 kr. Lagom nivå för min plånbok och syfte. Så när jag inte kunde gå promenader så blev det crosstrainern när sonen somnat på kvällarna, 2 dagar i veckan och 30 minuter.

När man har gått ett antal promenader så börjar det kännas som att man vill gå lite längre och ibland även jogga lite. Jag minns bland annat ett tillfälle när det slutade med att jag joggade del av sträckan iklädd jeans. Så nu snart tre år senare så kan jag sammanställa att antalet veckor som jag inte har uppnått mina två pass i veckan på 30 minuter är tre. Den första gången var jag på semester med sonen och han ville inte åka med på cykeln i 30 minuter utan rast eller åka vagn och sova. Dom andra två har jag varit sjuk.

Sedan förra sommaren har jag joggat en del. I januari i år satte jag ett nytt mål. Jag ska kunna jogga en mil och njuta av det. Så jag letade fram ett program som jag kände skulle passa mig och det kör jag nu efter. Så den 28 mars är 12-veckorsschemat slut och då ska jag jogga en mil. Sträckan är utmätt så jag är mentalt förbered redan nu på var jag ska jogga och hur det ser ut. Efter att jag har uppnått det målet så är mål två att jogga milen under en timme. Mål tre är än så länge hemligt. Men ni som läser detta och är nyfikna kommer på sikt att få reda på det.

Allt har en början och om man börjar med små mål så kan det sedan bli lite större om man vill. Men det är upp till dig att bestämma dig för vilket mål du vill ha och när du ska uppnå det. Jag har satt mina, har du?

/Madeleine Böhnke

 

Liknande inlägg

3 kommentarer

  1. Pingback: Målet att jogga en mil är nu uppnått! | Madeleine Böhnke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *